Пентагона започва биологически експерименти с български войници: документи

  10
  55170
  Учени от Пентагона ще провеждат научни изследвания върху български военни във ВМА в София.

  Американски военни учени от Пентагона ще провеждат научни изследвания, свързани със заразни болести, върху български военни в София, става ясно от обявление във федералия регистър за обществени поръчки и договори на САЩ. Документите са публикувани на 13 декември 2021. Според тях Департаментът по отбрана на САЩ търси да наеме изпълнители, включително микробиолози, които да подпомогнат предстояща военно-изследователска мисия на Пентагона в България и Грузия от 12 март тази година до 11 март 2026 г.

  Според публикуваните документи програмата ще се ръководи от военно-изследователския отдел на Армията на САЩ – USAMRD-G (US Army Medical Research Directorate-Georgia). USAMRD-G e отдел със специален статут на подчинение на Научно-изследователския институт Уолтър Рийдс (WRAIR), най-големият медицински изследователски център на Армията на САЩ. Военните учени от USAMRD-G имат дипломатически статут, въпреки че не са дипломати и се ползват с дипломатически имунитет в Грузия, където са базирани. Този специален отдел оперира биолабораторията на Пентагона в Грузия – Център Лугар в Тбилиси, и повежда биологически изследвания, свързани с вируси, насекоми, пренасящи вируси, резистентни бактерии и особено опасни патогени, които са категоризирани като биологически агенти с потенциал да бъдат използвани като биологическо оръжие.

  Според съобщението USAMRD-G ще бъдат базирани в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в София и ще провеждат изследвания във Военно-медицинска академия (ВМА) и НЦЗПБ. В документа се уточнява, че програмата включва изследвания върху хора и животни, но не се посочва какви точно дейности ще бъдат извършвани, нито какви конкретни вируси и бактерии ще бъдат изучавани.

  USAMRD-G започва изследвания, свързани със заразни болести, в Националния център по заразни и паразитни болести и ВМА в София. Продължителността на програмата е от 12 март 2022 до 11 март 2026 г. Източник: US Government System for Award Management (sam.gov)

  Пентагона търси да наеме микробиолог, който да провежда биомедицински изследвания в България заедно с USAMRD-G. Проектът ще се реализира в Националния център по заразни и паразитни болести и ВМА в София. Източник: US Government System for Award Management (sam.gov)

  Споразумение за неразгласяване на конфиденциална информация

  Всички изследователи, участващи в проекта, се задължават да подпишат споразумение с Пентагона за неразгласяване на конфиденциална информация. В споразумението за неразгласяване на конфиденциална инфрмация по програмата е записано: „Определена информация, която подготвяте или получавате по време на участието ви, ще бъде непублична инфорация, която трябва да бъде защитена. Непублична информация означава всяка правителствена информация или информация, касаеща трета страна, която е освободена от разпространение по Закона за достъп до информация или е защитена,  или информация, която не е разпространена сред обществото, и правителството (на САЩ) все още не е решило дали тази информация може да бъде или ще бъде съобщена на обществото.“

  Източник: US Government System for Award Management (sam.gov)

  Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) д-р Ива Христова потвърди за предстоящата програма на Пентагона в България. „Здравето и безопасността на нашите военни и съюзници винаги са наша основна грижа и това изследване ще играе жизненоважна роля за намаляване на заплахата, която болестите представляват за нашите военнослужещи“, заяви д-р Христова.

  Отговорът на директора на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Ива Христова  и въпросите, на които не отговори:

  Вътрешни документи разкриват биологически експерименти на САЩ върху техни съюзници

  Подобна военно-изследователска програма на Армията на САЩ като тази, която започва в България, вече се провежда в Грузия и Украйна. Вътрешни документи показват, че Пентагона провежда биологически експерименти върху 4 400 войници в Украйна и 1000 войници в Грузия. Според документите всички смъртни случаи на доброволци трябва да бъдат докладвани в рамките на 24 часа (в Украйна) и 48 часа (в Грузия).

  И двете държави се считат за най-лоялните партньори на САЩ в региона, като на тяхна територия се изпълняват редица програми на Пентагона. Една от тях е „Програмата за билогическа ангажираност“ на Агенцията за намаляване на заплахите към Департамента по отбрана на САЩ (DTRA) на стойност 2,5 милиарда долара, която включва изследвания върху биоагенти, смъртоносни вируси и устойчиви на антибиотици бактерии и тяхното разпространение сред местното население.

  Проект GG-21: „Всички смъртни случаи на доброволци ще бъдат незабавно докладвани“

  Пентагона провежда 5-годишен проект с възможно удължаване до 3 години с кодовото име GG-21: „Инфекции, пренасяни от членестоноги, и зоонозни инфекции сред военни в Грузия“. Според описанието на проекта, кръвни проби ще бъдат взети от 1000 военнослужещи по време на физическия им преглед в грузинската военна болница в Гори.

  Пробите ще бъдат тествани за антитела срещу четиринадесет патогена:

  • Bacillus anthracis
  • Brucella
  • CCHF virus
  • Coxiella burnetii
  • Francisella tularensis
  • Hantavirus
  • Rickettsia species
  • TBE virus
  • Bartonella species
  • Borrelia species
  • Ehlrichia species
  • Leptospira species
  • Salmonella typhi
  • WNV

  Количеството кръв, което ще бъде взето от всеки военен, е 10 мл. Пробите ще се съхраняват за неопределено време в NCDC (Lugar Center) или USAMRU-G и образци от тях могат да бъдат изпратени до централата на Изследователския институт на армията на САЩ Уолтър Рийдс (WRAIR) за бъдещи изследования.  Резултатите от кръвните изследвания няма да бъдат предоставени на участниците в изследването.

  Такава медицинска процедура не може да причини смърт. Въпреки това, според доклада по проекта, „всички смъртни случаи на доброволци ще бъдат незабавно докладвани (обикновено в рамките на 48 часа след уведомяването на PI (водещия изследовател по проекта– б.а.)“.

  Според доклада по проекта GG-21, „всички смъртни случаи на доброволци ще бъдат незабавно докладвани“ на грузинската военна болница и WRAIR, САЩ.

  Кръвните проби на войниците ще бъдат съхранявани и допълнително тествани в Център Лугар, биолаборатория, фанансирана от Пантагона, на стойност 180 милиона долара в столицата на Грузия Тбилиси.

  Център Лугар доби международна публичност през последните години заради редица скандали,  лабораторни инциденти, включително 249 смъртни случая на пациенти, записани в експериментална програма срещу хепатит С на американския гигант Gilead в Грузия. Причината за смърт в повечето случаи е посочена като неизвестна, показват вътрешни документи.

  Грузинският проект GG-21 е финансиран от DTRA и е реализиран от американските военни учени от USAMRD-G, които ще бъдат командировани и в България.

  Център Лугар е биолаборатория, финансирана от Пентагона на стойност 180 милиона долара в столицата на Грузия Тбилиси.
  Дипломатическа кола на посолството на САЩ в Тбилиси, паркирана в двора на Център Лугар. Американски учени, работещи в лабораторията на Пентагона в Грузия, шофират дипломатически автомобили, тъй като имат дипломатически имунитет. Снимки: Диляна Гайтанджиева

  Проект UP-8: Всички смъртни случаи на участници в изследването трябва да бъдат докладвани в рамките на 24 часа

  Агенцията за намаляване на заплахите към Департамента по отбрана на САЩ (DTRA) е финансирала подобен проект, включващ войници в Украйна, с кодовото име UP-8: „Разпространението на вируса, причиняващ хеморагична треска Крим-Конго (CCHF), и на хантавируси“. Проектът е стартирал през 2017 г. и е удължаван няколко пъти до 2020 г., показват вътрешни документи.

  Според описанието на проекта изследователите са взели кръвни проби от 4400 здрави войници в четири града – Лвов, Харков, Одеса и Киев. 4000 от тези проби са тествани за антитела срещу хантавируси, а 400 от тях – за наличие на антитела срещу вируса-причинител на хеморагичната треска Крим-Конго (CCHF). Резултатите от кръвните изследвания не са предоставени на участниците в изследването.

  Няма информация какви други процедури са извършени, освен че „сериозните инциденти, включително смъртни случаи, трябва да бъдат докладвани в рамките на 24 часа. Всички смъртни случаи на изследвани субекти, за които се подозира или е известно, че са свързани с изследователските процедури, трябва да бъдат доведени до вниманието на комисиите по биоетика в САЩ и Украйна“.

  Кръвни проби от 4000 украински войници са тествани за хантавируси. Други 400 кръвни проби са тествани за CCHF в рамките на спонсорирания от DTRA украински проект UP-8.

  Проект UP-8: „Сериозните инциденти, включително смъртни случаи, трябва да бъдат докладвани в рамките на 24 часа. Всички смъртни случаи на изследвани субекти, за които се подозира или е известно, че са свързани с изследователските процедури, трябва да бъдат доведени до вниманието на комисиите по биоетика в САЩ и Украйна“. Източник: ukr-leaks.org

  Военните на САЩ са освободени от наказателна отговорност, ако причинят смърт

  Дейностите на Пентагона в Грузия и Украйна попадат под закрилата на специални двустранни споразумения. Съгласно тези споразумения Грузия и Украйна не могат да започнат наказателни производства и да търсят обезщетение от Съединените щати и техните служители, изпълнители и подизпълнителите за щети на имущество или смърт, или нараняване на гражданите на Грузия и Украйна. Ако учени на Пентагона причинят смърт или наранявания на местното население, те не могат да бъдат подведени под отговорност.

  Според допълнителна защитна клауза в Споразумението между САЩ и Украйна, искове от трети страни за смърт и наранявания в Украйна, произтичащи от действия или пропуски на служители на Съединените щати, свързани с работата по това Споразумение, са отговорност на Украйна.

  10 COMMENTS

  1. Путин ли да ни вземе? Помниш ли колко стотин хиляди руски военни бяха принудени да вземат първите дози от тяхната ковид ваксина за да я тестват? Не, не беше с доброволци, а задължително.

   Не е проблема с НАТО, а с корумпираните политиците на България. Вън на тях, а не НАТО. Във Фанция, Италия, Испания, Германия.. колко държави имат подобни експериментални лаборатории? Нула. Нада. А са все в НАТО.

  2. Много полезно, но както винаги няма телевизия, която да отрази труда Ви…

  3. Срамота българският народ трябва да се възпротиви и да има големи протести срам ме е от нашите политици.

  4. Dilyana, ukrainskie nazi imeyut glubokie korni. Nado donesti eto do ludej, kotorue dymayut, sto eto ne tak, sto v Ykraine net nazisma. Esli Vam interesno, napishite na moj mail, ja vyshlyu linki.

   S uvazeniem, Lana
   Ja sama ukrainka, no zuvy v drugoj strane i bolno, sto ludi stali zertvoj propagandu, i ne ymeyut samostojatelno muslit….

  5. Диляна, биете тревога, но този народ е толкова объркан, че трудно може да прецени опасността, която го грози. За съжаление, затворен в своята консуматорска черупка, не осъзнава пропастта, към която лети.
   Респект за смелостта, която проявявате и огромния труд, който сте вложили! Дано този народ проумее истината като прогледне отвъд материалния свят.

  6. Покъртително, как може никой да не говори за това!? И браво, че все пак още има истински разследващи журналисти като вас Диляна, които да бият алармата!Опитвали ли сте се да се свържете с някого от Възраждане, мисля, че ти биха се заинтересували доста от разкритията ви!! Още повече когато службите, най-вероятно томчо американските, се опитаха да го ликвидират Костадинов в Украйна преди седмица само..
   Когато касае националната ни сигурност, включително на биологично ниво и генерално не трябва никога да допускаме накива експерименти на наша почва.. или искаме да сме удобния епицентър на следващата пландемия? Нямам думи просто. Самият факт, че не са отговорили на въпросите ви, освен да признаят програмата, говори достатъчно!!
   Още веднъж, Благодаря ви и браво!

  7. Помните пословица: “Курица — не птица, Болгария — не заграница”?

  8. Благодарим за истинската разслеваща журналистика с надежда тези материали и открития да се появят по телевизийте за да се видят от повече хора!

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.