Програмата на Пентагона в биолаборатории в Украйна на стойност $80 милиона: документи

  1
  26713

  Изтекли документи дават нова информация за програмата на Пентагона в биолаборатории в Украйна. Според вътрешни документи служители на американска компания, наета от Пентагона, са получили пълен достъп до всички украински биолаборатории, докато на независими експерти е било отказано дори посещение. Новите разкрития оспорват изявлението на правителството на САЩ, че Пентагона просто е финансирал биолаборатории в Украйна, но няма нищо общо с тях.

  Миналата седмица заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд потвърди, че „Украйна има съоръжения за биологични изследвания“ и САЩ се притесняват, че „тези изследователски материали“ може да попаднат в ръцете на Русия. Какви „изследователски материали“ са изследвани в тези биолаборатории и защо САЩ са толкова притеснени, че може да попаднат в ръцете на Русия?

  Дейностите на Пентагона в украинските биолаборатории са финансирани от Агенцията за намаляване на заплахите в отбраната (DTRA). DTRA е отпуснала 80 милиона долара за биологични изследвания в Украйна към 30 юли 2020 г., според информация във Федералния регистър на договорите на САЩ. Програмата е възложена на американската компания Black & Veatch Special Projects Corp.

  Пентагона с пълен достъп до украинските биолаборатории

  Украинските биолаборатории са били достъпни за изпълнители на програмата на Пентагона, но не и за независими експерти, според вътрешни документи, публикувани в Reddit от ползвател на социалната мрежа, който твърди, че е бивш служител на украинското министерство на здравеопазването. Американската компания Black & Veatch Special Projects Corp. е получила пълен достъп за работа във всички биолаборатории в Украйна, занимаващи се с биологични изследвания по програмата на DTRA, според писмо от 2 юли 2019 г. от украинския министър на здравеопазването до DTRA в Украйна.

  Писмо от 2 юли 2019 г. от украинския министър на здравеопазването Уляна Супрун до DTRA в Украйна дава пълен достъп на Black & Veatch Special Projects Corp. до всички биолаборатории в Украйна, участващи в програмата за военни биологични изследвания на САЩ. Уляна Супрун е американска гражданка и е получила украинско гражданство от бившия президент Петро Порошенко през 2015 г.

  Украйна е отхвърлила предложението за обществен контрол върху финансираните от Пентагона биолаборатории

  Докато изпълнителите на Пентагона са получили пълен достъп до всички биолаборатории, участващи в програмата на DTRA, такъв достъп е бил отказан на независими експерти под предлог, че тези биолаборатории работят с особено опасни патогени. Според изтекло писмо министерството на здравеопазването на Украйна е отказало на експерти от научното списание „Проблеми на иновациите и инвестиционното развитие“ достъп до финансираните от Пентагона биолаборатории. Министерството е отхвърлило предложението на научното списание и не е позволило на независима група от експерти да упражнява публичен контрол на тези биолаборатории.

  „Министерството на здравеопазването на Украйна счита за неподходящо създаването на работна група за обществен контрол и не е възможно членовете на групата да влизат в помещенията на лабораториите за особено опасни инфекции на Министерството на здравеопазването на Украйна“, се казва в писмо от 21 октомври 2016 г. от украинския заместник-министър по европейската интеграция Оксана Сивак до научното списание „Проблеми на иновациите и инвестиционното развитие“.

  Друга компания-изпълнител на програмата на DTRA в Украйна е CH2M Hill. Американската компания е получила договор за  22,8 милиона долара  (2020-2023) за реконструкция и оборудване на две нови биолаборатории: Държавния научноизследователски институт по лабораторна диагностика и ветеринарно-санитарна експертиза (Киев ILD) и Държавната служба на Украйна за безопасност на храните и регионална диагностична лаборатория за защита на потребителите (РДЛ Одеса). Според изтекли документи CH2MHill е работила по програма на стойност 11,6 милиона долара: „Противодействие на особено опасните патогенни заплахи в Украйна“ (2020 г.).

  Проект по изследване на птичи грип 

  Германски и украински учени са провели биологични изследвания на особено опасни патогени при птиците (2019-2020 г.). Проектът е реализиран от Института по експериментална и клинична ветеринарна медицина (Харков) и Института Фридрих Лерфлер (Грайфсват, Германия). Според описанието на проекта основната цел на този проект е да се извърши секвениране на геноми на ортомиксовируси (причинители на птичия грип), както и да се открият нови вируси при птиците.

  Според руското министерство на отбраната DTRA е финансирала подобен проект в Украйна UP-4 през 2020 г. Целта на проекта е да се проучи потенциалът на особено опасни патогени да се предават чрез мигриращи птици, включително високопатогенния грип H5N1, чиято смъртност при хората може да достигне 50%, както и Нюкасълска болест. Използването на мигриращи птици за възможно разпространение на патогени е била основна изследователска програма между Smithsonian Institute и Министерството на отбраната на САЩ в миналото.

  Аз съм независим журналист и не работя за правителства или корпорации. Ако искате да подкрепите работата ми, можете да го направите на страниците  Donation  и Become VolunteerБлагодаря Ви! Ако искате да ме последвате в Telegram, можете да се абонирате се за канала ми, като използвате линка:  https://t.me/armswatch

  1 COMMENT

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.